La impertinent mosca del vinagre

 Article publicat al Setmanari Empordà el 5 de desembre de 2021

https://www.emporda.info/buzzejant/2021/12/05/impertinencia-i-utilitat-mosca-vinagre-60120159.html

La impertinent mosca del vinagre.


Una petita mosca, empipadora però inofensiva, que apareix a la cuina misteriosament.

Potser heu patit algun cop aquesta situació: petites mosques que volen per la cuina o el rebost... d’on han sortit aquestes mosques, si ho tinc tot tancat? La mosca del vinagre fa uns 3mm de longitud, és de color groc marronós i té els ulls vermells, però és tant petita que costa de veure-ho. El seu nom científic Drosophila melanogaster, significa «l’amant de la rosada, que té el ventre negre».

Posseeix un olfacte extraordinari, es veu atreta per la fruita madura, i com que és tant petita, pot entrar per qualsevol lloc, fins i tot pels forats de la tela mosquitera. Si tenim bona vista, o amb una lupa, podem diferenciar mascles i femelles: els mascles tenen el segment final de l’abdomen (la cua, podem dir) negre i la femella no. La femella posa fins a 500 ous en les fruites en descomposició, d’on, al cap de dos dies (poden ser hores si les condicions són favorables) surten les petites larves, uns cucs blancs de 2mm, que s’alimenten de la mateixa fruita en descomposició. El cicle complert dura una setmana i els adults poden viure fins a 30 dies.

Tot i que viuen tot l’any, les condicions favorables es donen a la primavera i a la tardor. Les persones que practiquen autocompostatge poden observar grans proliferacions d’aquest insecte en els seus compostadors . És totalment normal, i beneficiós pel procés de compostatge.

Però la veritable importància d’aquesta minúscula mosca radica en el seu genoma: el seu material genètic, el seu ADN. Resulta que només té 4 cromosomes, però prop del 75% dels nostres gens humans relacionats amb malalties també estan presents en els cromosomes de la mosca, i la mitat de les seqüències de proteïnes de la mosca són iguals a les seqüències de proteïnes dels mamífers.

Per aquest fet, la Drosophila melanogaster, és un dels insectes més ben estudiats des de la ciència genètica, ja que ajuda a entendre malalties humanes com el Parkinson, l’Alzheimer, alguns càncers, patologies cardiovasculars i patologies dels sistemes visual, auditiu i immunològic. A més, com que el seu cicle de vida és d’una setmana, en un mes es poden aconseguir quatre generacions de mosques, i es pot seguir l’evolució genètica dels individus i les mutacions en els seus gens.

Més de 5000 científics de tot el món estudien actualment la mosca del vinagre, amb resultats esperançadors. Fins i tot la NASA va enviar drosòfiles a l’estació internacional per investigar la reacció del sistema immunològic als vols espacials de llarga durada. De fet, a l’estació hi ha permanentment un petit laboratori amb aquestes mosques. En aquest cas, suposo que les deuen alimentar amb aigua i sucre, ja que no imagino fruita en descomposició en l’estació internacional!!


Comentaris